Monday, March 8, 2010

Proses mengeringkan Udang kering yang lazat itu...!!

Peminat udang kering sebagai perencah masakan harap ambillah pengajaran....!!


Ini semua gambar menunjukkan proses mengeringkan udang geragau. Biasanya udang ini digunakan untuk membuat belacan atau dijual kering...



Lihatlah ...! Dua ekor anjing ini mengelilingi udang kering yang sedang dijemur itu. Yang seekor sedang menunjukkan aksi biasanya bila .......EEEEEE.......jijiknya..!!



Tu dia...pekerja yang sedang menyapu udang2 yang sedang dijemur itu...Dipijak jer dengan kasutnya....yang juga digunakannya untuk berjalan di sana sini...Eeeee...!!

Sudah tentu yang memperoses udang/bilis kering ini bukan yang namanya Ahmad kan..!

So..gambar ini membuka mata kita semua. Betapa tahap kebersihan dan ' HALAL' makanan yang kita makan. Terutamanya jika makan di luar rumah tak terkecuali makan di hotel-hotel...! Yang paling bersih,sihat dan halal sebenarnya bila kita makan di rumah. Bawa makanan yang dimasak di rumah.......!

Tapi udang kering dan bilis kering kan ke menjadi 'ramuan utama' penyedap makanan kebanyakan kita.....? Ni yg bagusnya jika ade pengusaha kedua2 bahan tu di kalangan orang Islam..! Ha ha...Siapa anak murid ummi yang nak menyahut cabaran, Jadi pengusaha udang kering/ikan bilis ..? Nie fadhu kifayah nie..Ade tak yang nak ambil Pengajian dalam bidang Perikanan ke..atau yg berkaitan di U/Kolej..?

Ummi Wardah

Hantaran seorang kawan .

Dah lama kena pantang makan seafood terutamanya udang, tapi ikan bilis kering ..tak?....!! Kan ke prosesnya lbh kurang juga ngan gambar di atas..?

Ummi Wardah

No comments:

Post a Comment