Saturday, June 19, 2010

Ke Kota Bharu Lagi......

Di depan tangga untuk menaiki kapal terbang Fire fly balik ke KL..

Kali ini Acik dan Sofiah turut serta

Di Pantai Cahaya Bulan/PCB


Untuk memudahkan perjalanan kami sewa kereta


Dalam penerbangan ke Kota Bharu menaiki Air Asia.Com

Sofiah Kauthar juga bersama..semasa flight nak naik dia kata," Ummi takutnya...!".

Hampir menaiki kapal terbang di LCCT

Menuju ke kapal terbang untuk berlepas. Sofiah turut
menggalas bear & bantal busuknya.

Pada 10 -11 Jun 2010 sekali lagi Ummi dan Abah ke Kota Bharu untuk tujuan pengubatan Ummi. Ini kunjungan Ummi kali yang ke 3. Kali ini kami ditemani anakda Asma' dan Sofiah Kauthar kerana kebetulan cuti sekolah.

Kebetulan pula Abah mewakili JIM Pusat ke Mukatamar PAS di Putik. pada 11 jun. Untuk kemudahan perjalanan sepanjang tempoh dua hari di KB kami menyewa kereta. Dapatlah kami menziarahi sekitar KB , namun jalan-jalan di KB agak sesak. Beberapa pandua arah pula tak berapa dapat difahami menyebabkan silap jalan beberapa kali,. Maka berpusing2lah kami sekitar KB, sehingga tidak dapat menyelesaikan urusan pengubatan pada hari pertama tiba seperti yang dirancang.

Kami hanya tiba ketika hampir tengahari dan hanya dapat berada di tempat berubat sebentar sahaja. Kami juga sudah begitu agak keletihan. Ia lah untuk memastikan kami berada di LCCT kami telah pun bersiap seawal jam 4.00 pagi. Kami bertolak dari rumah ke LCCT 5.15 pagi. Setelah solat subuh di stesen Shell S.Alam kami meneruskan perjalanan ke LCCT di temani anakda Ummu Hani dan tiba di airport sekitar 6.15 pagi.

Penerbangan dengan Air Asia berlepas tepat jam 7.35 pagi. Hampir 1 jam 05 minit berada di udara kami pun tiba di Lapangan terbang Sultan Ismail Putra seawal 8.35 pagi. Tetapi disebabkan kesesakan lalulintas kami agak lewat tiba di destinasi yang dituju. Setibanya di Berek 12 kami sebenarnya telah amat keletihan. Itulah antara sebab kami diminta datang pada keesokan hari pula.

Alhamdulillah setibanya kami ditempat penginapan dengan bantuan Tn Syed Ibrahim yang kebetulan pula berada di KB juga bersama keluarganya telah membantu kami menempah penginapan. Sekitar 2.00 petang dan sampai di bilik penginapan kami sebenarnya sangat keletihan. Justeru petang itu kami berpakat untuk berihat sahaja. Ditambah pula anakda Sofiah tidak berapa sihat.

Selepas asar Ummi dan Abah telah keluar ke Pasar Besar Khadijah yang terletak hanya beberapa meter sahaja dari tempat penginapan kami. Setelah membeli sedikit oleh-oleh dan makan malam bungkus kami pun balik semula ke hotel penginapan. Malam Abah hanya melayari internate di lobby hotel sementara kami tidor awal agar cukup rehat untuk meneruskan urusan-urusan hari esok.

Alhamdulillah Ummi bangun awal pd pagi Jumaat itu, dan dapat menghabiskan bacaan Surah Al-Kahfi sebelum solat subuh sementara menunggu abah bangun untuk sedia bersolat subuh.
" Pagi ini Abah kena keluar awal dan akan ke Putik dengan pakcik Syed Ibrahim. Ummi uruskan semua persiapan anak-anak dan nanti isteri Tn Syed, Dr Melasutra akan menemani Ummi ke Berek 12 tu". Pesan Abah pada Ummi sebelum pergi bersama Tn Syed Ibrahim.

Ummi lantas memastikan anak-anak telah bersiap dan bersama turun bersarapan di kafe hotel penginapan. Tepat 8.35 pagi Dr Mela telah bersedia di dalam kereta menunggu kami untuk ke destinasi yang dituju. Eeemm rupanya Dr Mela amat cekap memandu dan cepat mengingat nama-nama dan landmark jalan-jalan ke destinasi yang dituju. Sebenarnya sekalipun Ummi bukan kali pertama tetapi 'lambat ingat' jalan2 dan arah tanda. Itu antara punca kami tersesat jalan hari sebelumnya.

Perjalanan kami lebih cepat tiba di destinasi hanya mengambil masa lebih kurang 20 minit dari tempat penginapan kami...Alhamdulillah..

Setelah berada di situ hampir satu jam kami terus pulang ke hotel semula. Sofiah dan Asma tidak melepaskan peluang untuk mandi di kolam renang hotel sehingga hampir 12.00 tengahari. Selepas bersiap semua barang-barang kami turun ke loby untuk penyerahan kunci bilik/Check-out seterusnya menunggu Abah tiba dari program yang diikutinya.

Tidak banyak tempat yang kami lawati kali ini. Kami ke PCB melihat deru ombak Laut China Selatan yang biru terbentang....Dulu PCB di kenali sebagai Pantai Cinta Berahi, tetapi apabila PAS memerintah Kelantan ia ditukar kepada Pantai Cahaya Bulan. Namun ia masih mengekalkan singkatan namanya PCB juga.

Sementara Abah bersolat Jumaat kami singgah dan makan ikan goreng celup tepung sebagai menu makan tengahari kami.

Sempat berpusing2 di resort berhampiran yang masih pula mengekalkan nama PCB dengan nama asalnya....! Rupanya ada yang mungkin 'tak suka' untuk berubah, wlpn PCB bila berubah kepada Pantai Cahaya Bulan ia lebih 'manis' berbanding asalnya Pantai Cinta Berahi. Ia seolah menggambarkan PCB tempat memadu asmaradana yang biasa menjadi tabiat muda-mudi yang buruk akhlaknya....aahhh...manusia yang lupa..amatlah mudah cenderung kepada apa yang nafsunya ingini...Moga yang baik itu akan dikekalkan olehMu Ya Allah..!! Agar manusia kembali kepada mengimaniMu dengan sebenar-benar ibadah dan pengabdian..

Selepas bersolat zohor dan asar jamak kami berehat sebentar di surau resort itu. Kami mendapat jemputan makan malam di rumah sahabat kami Dr Hafidzah dan Cik Rahimi pula. Abah memaklumkan selain kami keluarga Abu Urwah juga akan turut serta begitu juga beberapa sahabat lain turut bersama di rumah Dr Hafidzah untuk makan malam yang disediakan nanti.

Hampir pukul 5 petang kami meneruskan perjalanan ke rumah Cik Rahimi di Jalan Bayam Kota Bharu. Sepanjang perjalanan kami dapati banyak gerai keropok di kiri dan kanan jalan. Kami singgah membeli keropok untuk oleh-oleh siap di pek di dalam kotak bagi kemudahan bila di air port nanti. Amat ramah penjual keropok yang kami singgah. Siap menyediakan kotak dan pelekat percuma untuk kemudahan pek semua keropok yang dibeli. Alhamdulillah....

Kami meneruskan perjalanan ke rumah Dr Hafidzah. Pukul 6.30 petang kami tiba di rumah beliau. Abu Urwah dan keluarganya telahpun sampai terlebih dahulu. Kami terus dijamu makan malam yang lazat, sup ayam kampung, daging kambing stew, itik goreng berempah, salad dan pemanis mulut puding kastard. Eeemm memang amat lazat....namun Ummi terpaksa berpantang makan mengikut kadar memada sahaja..

Sofiah pula tidak selera makan kerana demam menyerang semula....badannya mula panas. Ummi amat bimbang jika berterusan bagaimana nanti untuk menaiki pesawat....Melihat keadaan itu, Dr Hafidzah mencadangkan ubat demam dengan dimasukkan ke dubur supaya cepat 'kebah' demam. Sungguh setelah dimasukkan ubat hanya beberapa ketika Sofiah semakin sehat. Selera makan Sofiah terus bangkit.
" Cik, Piah nak makan ayam gorengla...". Pintanya kepada kakaknya. Sebenarnya itik goreng tapi yang ppasti Sofiah memang tak tahu.Sebenarnya anakku yang bongsu ini memang agak tinggi selera makannya. Itu antara sebab utama badannya ada tanda-tanda obesiti....kami semua sebenarnya risau dengan keadaan 'selera' adik nie...

Seusai makan kami bersolat jamak maghrib dan isya'. Sambil berbual kami dijamu lagi dengan minuman teh herba panas. " Sedaap..". Beritahu Kak Aliza isteri Abu Urwah. Tak lama kemudian Dr Sharleena dan Ustazah Tempawan dan keluarganya pula tiba bersama makan malam dengan hidangan yang disediakan. Bertambah meriahlah perbualan kami.....

Ummi agak risau bila jam menunjukkan 9.00 malam tapi Abah belum lagi menunjukkan tanda nak bangun. Walaupun airport Sultan Ismail Putera hanya mengambil masa 30 minit dalam keadaan biasa tapi kami bimbang jika ada kesesakan lalulintas atau sebarang masalah di jalan raya kami tidak dapat tiba di airport mengikut masa sepatutnya. Satu jam sebelum penerbangan biasanya penumpang sudah perlu bersedia untuk check-in.
Penerbangan kami sepatutnya 9.50 malam, tetapi abah memaklumkan delay ke 10.25 malam. Itu agaknya kenapa Abah seperti masih mahu meneruskan perbualan dengan sahabat-sahabatnya...
Bila jam menunjukkan 9.15 Ummi telah tidak sedap hati dan terus memaklumkan kepada Abah agar kita beredar ke airport...Setelah bersalaman dengan semua yang ada kami pun meninggalkan rumah Dr Hafidzah menuju airport Sultan Ismail Putera. Namun Dr Hafidzhah amat bimbang jika kami tidak dapat sampai tepat seperti masa yang sepatutnya. Justeru beliau dan Cik Rahimie telah menjadi penunjuk arah mengikut jalan-jalan rentas melalui kampung-kampung sehinggalah kami sampai ke jalan utama ke lapangan terbang.
" Peed cekap sungguh memandu..". Akui Abah.
Akhirnya kami tiba di Lapangan terbang pukul 9.50 malam. Abah sangat bimbang kerana dia juga perlu memenuhkan tangki minyak kereta sebelum kereta yang disewa dikembalikan semula.

Abah menurunkan kami di pintu utama , seterusnya Ummi , Asma dan Sofiah membuat urusan 'check-in' semua barangan dan urusan tiket dengan penerbangan fire-fly sementara Abah membuat urusan pemulangan kereta.

Ummi agak bimbang disebabkan semasa check-in semua penumpang sudahpun masuk di balai menunggu. Mungkin penumpang akhir yang membuat urusan Check-in. Namun setelah dihubungi oleh counter dimaklumkan penerbangan telah delay sekali lagi. Pesawat hanya akan berlepas pada pukul 10.35 malam. Aaaargh....lega..kerana kami masih ada masa yang panjang sebelum panggilan masuk bermula....Aku segera menghantar sms kepada Dr Hafidzah memaklumkan perkara itu agar beliau juga akan berasa lega....

Jam 10.30 malam barulah kelihatan pesawat Fire-Fly mendarat. Setelah ruang kargo dikosongkan panggilan masuk ke pesawat diumumkan. Kami terus berbaris menaiki pesawat. Fire Fly pesawat kecil sesuai dengan slogannya " Fire-Fly Penerbangan Komuniti Anda".

Hampir pukul 11.40 malam barulah kami tiba di Subang Airport. Sofiah sudah kelihatan amat mengantuk dan letih. Alhamdulillah selepas semua bagasi di ambil, rupanya Along telah lama menunggu. Perjalanan Subang ke rumah sekitar 40 minit. Hampir satu pagi barulah kami sampai di rumah....Habislah sudah satu siri perjalanan demi mengharapkan pengubatan dan kesembuhan....
Ya..Rabb..moga Engkau kabulkan doa dan harapan hambaMu ini...Alaika tawakkaltu wailaika anabtu wailaikal Masiir..Ummi Wardah

2 comments:

  1. ASSALAMUALAIKUM..kereta sewa sewa kat mana yer?

    ReplyDelete
  2. nama saya sarina berminat sngt mencari kereta exora.. rifarina@yahoo.com

    ReplyDelete